Så läkte Maria sin sköldkörtel med hjälp av kosten

Så läkte Maria sin sköldkörtel med hjälp av kosten

Är du intresserad av hur du, liksom Maria, en av medgrundarna till Superfood & berries lärde sig att ta kontroll över sin egen sköldkörtel? Här berättar om hur hon med hjälp av superfood och grön kost läkte sig från en rad olika hälsoproblem. 

Hur upptäckte du att något var fel?

För mig så märkte jag att något var fel när jag började känna mig svullen och öka i vikt. I ett försök att beskriva det, så kändes det som att mitt förbränningssystem slutade att fungera. Mina naglar blev väldigt sköra, och hur mycket jag än försökte att tvätta mitt hår, så fick jag inte ordning på det. Hårkvalitén kändes mer fet och mina ögonfransar blev kortare och mer sköra.

En annan sak som hände var att min syn började att bli allt mer suddig och nästan lite grumlig. När synen påverkas så är det vanligt att man besöker sin lokala optiker, men i vissa fall så beror suddig och grumlig syn på att det finns en obalans i kroppen. Varje gång min kropp hamnar i obalans så märker jag det genom att min syn fortfarande kan kännas lite suddig och grumlig.


Hur förstod du att det var sköldkörteln som krånglade?

Vi blev erbjudna att göra en hälsoscreening på jobbet och de upptäcktes i en rutinkontroll där. Jag fick tala med en läkare som pratade med mig om hypotyreos. Läkaren rekommenderade mig att börja ta syntetiskt hormon, levaxin, mot mina problem. De berättade också att jag skulle behöva ta mediciner livet ut och det var drygt tio år sedan idag.

Jag kommer ihåg att en god vän till mig berättade att man kunde läka sköldkörteln med hjälp av kostförändring, men det var ett råd som jag inte var redo att ta till mig just då. Istället så började jag ta mig av de tabletter som läkaren hade ordinerat mig och använde dom i flera år. Det funkade bra i början men så småningom uppstod andra problem. 

När slutade den vanliga medicinen att hjälpa?

Efter ungefär 7-8 år så började jag uppleva en rad olika symptom. Jag fick det ena besväret efter det andra, trots att jag hade försökt leva ett hälsosamt liv där jag undvikit att äta sötsaker, inte ätit mycket kött och alltid tränat. Trots min livsstil så blev mina symptom allt fler och så pass allvarliga att jag övervägde att sjukskriva mig. Jag fick alltifrån diffusa kramper, Rynaulds syndrom (problem med blodtillförsel till fingrarna) och sedan uretrit. Det var besvären från uretriten som gjorde det ohållbart. Då visste jag att jag var tvungen att göra något annat.

Under en period så läste jag allt jag kunde få tag på - böcker, artiklar, YouTube - och efter mycket efterforskning så började jag att inse att det finns naturliga sätt att läka kroppen och att kosten spelar en oerhört stor roll. För mig så innebar det att jag behövde ta bort all gluten, mjölkprodukter, socker och sur kost (t.ex. halvfabrikat, kaffe och alkohol). Jag behövde rena och stärka kroppen inifrån med näringsrik, ekologisk och grön kost. En viktig insikt var att min kropp var försurad och jag åt i princip enbart basisk kost, dvs massor av färsk frukt och grönsaker, smoothies och färskpressade juicer. Efter bara några veckor började jag märka skillnad.

Hur kom Superfood in i bilden?

Jag började med Superfood för att hjälpa till att rensa och stärka vissa funktioner som jag visste att min kropp saknade. Jag började göra mina egna blandningar av superfood och den första jag gjorde var Hormone Harmony för att stärka sköldkörteln och hjälpa till motverka stress. Genom att låta min kropp få en chans att återuppbygga sig själv och få vila så kunde jag stegvis dra ner på levaxinet. Jag har idag sänkt min dos levaxin med drygt 80% med hjälp av de kostförändringar jag gjort. Den sista kommer jag bli av med när jag lärt mig stressa mindre, det är något jag jobbar på ännu. 

Något jag också gjort och ofta gör ännu är att detoxa i perioder. Tänk dig en bil. En bil lämnar du ju in till en verkstad för att rensa systemet, men det är få som gör detsamma med sina kroppar. En detox rensar och stärker kroppen inifrån och det finns råvaror som t.ex gröna alger såsom Chlorella och spirulina som hjälper till med det. Därav skapade vi superfoodmixen Detox Deluxe, just för att dra ut lagrade toxiner (t.ex. alkohol, plaster ifrån mat, tungmetaller från kost osv) som har lagrats under flera år. Det är nämligen så att allting du äter och dricker sätter sig i kroppen. Inte minst levern. Och om levern blir överbelastad så kan den inte göra sitt vardagliga jobb. Det i sin tur sätter sig då på andra system och organ inuti kroppen, och då kan inte de heller göra sina jobb. 

Varför vill du hjälpa andra med samma eller liknande problem?

Det jag brinner för är att få andra att förstå vilken enorm inverkan kosten har på hur man mår. Tyvärr är den mat som vi köper i affären alltmer industrialiserad, näringsfattig och ofta full med onaturligheter. De flesta som har problem går till en läkare och får ett läkemedel utskrivet. Men medicinerna tar sällan bort det egentliga problemet utan är mer som att sätta plåster på ett smutsigt sår. Det gör att många fastnar i en negativ spiral där de får fler och fler mediciner men aldrig läker på riktigt. Vid kortsiktiga, akuta problem så är västerländska mediciner bra. Men när det handlar om långsiktiga, kroniska problem så tror jag att man istället bör vända sig till den österländska läran som är en uråldrig kunskap hämtad ifrån det naturen har att ge. Där man ger kroppen kraft att läka på naturlig väg. 

Så för att lösa kroniska hälsoproblem, måste man försöka hitta en långsiktig lösning och en stor del av det är genom att fokusera på att äta ren och näringsrik kost. 

"Det är den känslan som jag vill kunna dela med andra - känslan av att äta bra och må bra"

 Läs mer om Maria och Superfood & berries här

Tillbaka till blogg
  • Detox Bowl

    Kuren för ditt välmående

    72-timmars detox-kuren är till för att ge din kropp en chans att återhämta sig genom att äta lättsmält och renande mat. Recepten består av gröna drinkar, smoothies, sallader och våra superfood-blandningar
    Detox Deluxe, Berry Beautiful och Belly Boost

    Läs mer om kuren 
  • Hälsokuren

    Kuren för ett starkare jag

    5-Dagar Må-Bra-Kuren är till för att ge din kropp en chans att återhämta sig genom att äta lättsmält och renande mat. Recepten består av ren och näringsrik mat i form av gröna drinkar, smoothies, sallader och våra superfood-blandningar
    Health Haven, Berry Beautiful och Protein Power

    Läs mer om kuren 

Bästsäljare